Изберете страница

Правилна диета за заек

Какво и колко трябва да яде заека ти?

Написана от Neli

Публикувана на: 06.06.2023

Неправилната диета за заек е изградена от ниско съдържание на фибри и високо съдържание на въглехидрати, и е пряко свързано с развитието на зъбни заболявания, стомашно-чревни заболявания, затлъстяване и поведенчески проблеми. Фибрите са жизненоважни за здравите зъби. Заешките зъби растат непрекъснато през целия живот и храненето с богата на фибри диета, с правилния минерален баланс помага да ги поддържате в правилната дължина и форма. Ако не ядат достатъчно влакнести храни или имат диета с дисбаланс на калций и фосфор, зъбите стават твърде дълги, променят формата си и развиват болезнени шипове.

Зайците не се нуждаят от голямо разнообразие всеки ден и трябва да се избягват внезапни промени в диетата, тъй като това може да наруши деликатния баланс на бактериите в задните черва и да доведе до диария, поради свръхрастеж на вредни бактерии. Всяка промяна в диетата трябва да се прави постепенно в продължение на няколко дни или седмици, като се започне с малки количества от новата храна и постепенно се увеличават, като в същото време се прави съответно намаляване на старата. Когато купувате заек, важно е да знаете предишната диета на заека, за да могат всички промени да се въвеждат постепенно.

Трябва да се избягват лакомства с високо съдържание на мазнини или нишесте, тъй като могат да доведат до затлъстяване и храносмилателни смущения. Ако са избрани правилните лакомства, те осигуряват на вашите зайци допълнителен източник на фибри.

С какво да го храня за да има правилна диета?

По-голямата част от диетата на домашния заек трябва да се състои от люцерна и/или доброкачествено ливадно/високопланинско сено, което да е на разположение по всяко време. Прочетете още за това защо заекът ви яде сено в другата ни статия.

 

 

Говорейки за храна изберете тази, която включва най-много от съставките, който вашият заек, тоест да изяжда поне 90% от храната в купичката си. Ако яде само някои от компонентите няма да получава достатъчен прием на фибри, протеини, калций и фосфор.

За най-добър баланс се счита приблизително 85% от диетата на заека да бъде люцерна или високопланинско сено, 10% листни зелени зеленчуци и/или билки, и само 5% гранули.

 

 

[ux_products show_rating=”0″ cat=”34″ products=”10″] [ux_payment_icons icons=”cbc,mastercard,visa”]

Информация vets4pets

Може би също ще харесате и…

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина