Сено или слама за зайчето ми

Сено е люцерна за зайци.

Разликата между сено и слама

Сламата и сеното са продукти от суха трева, които изглеждат сходни, но единият е пълен с хранителни добавки за вашия заек, а другият е добър само за спално бельо. Зайците се нуждаят от сено, за да ядат; всъщност заекът може да има само сено и вода за ядене и да бъде по-добре от заек, хранен с търговски гранули и вода. От друга страна, заек, който е имал само слама за ядене, бързо ще се разболее.

Сено се отрязва от полета, съдържащи треви и бобови растения. Сламата, от друга страна, се нарязва от кухи растения като пшеница. Макар че има някаква ограничена хранителна стойност, той няма почти хранителното съдържание на сено и храненето на вашата заешка слама е доста подобно на храненето на детски картон.

Хранителна стойност

Сламата е, която зайците не обичат и не може да замени сеното в диетата поради ниското си съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати. Независимо от това, продуктът съдържа голямо количество фибри, които са необходими за профилактика на заболявания на стомашно-чревния тракт и пълното усвояване на основната храна.

За разлика от сламата, сеното не само подпомага храносмилането на зайци поради съдържанието му на фибри, но е и много хранително. Самият заек може да помогне при избора на компонентите за заготовките, но човек трябва да се увери, че храната е разнообразна и обогатена с полезни вещества.

Състав в зависимост от предпочитанията на зайците:

  • За да обогатите храната с витамин D, добавете ревен, глухарче, лупин, репей, равнец, подопенник, коприва, дива киселец.
  • Люцерна, детелина, житна трева се смесват в сено за женски по време на периода на хранене и млади индивиди. За общ терапевтичен ефект – овчарска чанта, див копър, цикория, планинска пепел.

Количество фураж за хранене:

  • 100 грама – от 1 до 3 месеца;
  • 200 грама – от 4 до 6 месеца;
  • 300 грама – от шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.