Мистерията на кучешкият шоколад

Полезен или вреден е кучешкият шоколад.

За да разбулим мистерията около кучешкият шоколад ви представяме фактите. Има специален вид шоколад за кучета, който се прави от рожков, растение, което прилича на шоколад, но не съдържа токсичните химикали. Шоколадът от рожков няма абсолютно същия вкус като истинския. Той е естествено сладък, като има орехов, печен и землист вкус, докато шоколадът е горчив и трябва да бъде подсладен.

Рожковът също е по-лек и по-малко наситен от шоколада, защото не съдържа какаово масло. Той е безопасен и вкусен начин да почерпите кучето си, без да рискувате с отравяне. Вашето куче ще хареса сладкия вкус на рожкова, а вие ще харесате ползите за здравето, които предоставя.

 • Богат е на фибри, които могат да помогнат на храносмилането на вашето куче и да предотвратят запек.
 • Има ниско съдържание на мазнини и калории, което може да помогне на вашето куче да поддържа здравословно тегло.
 • Той е добър източник на витамини A, B и D, както и калций, магнезий, желязо, калий и протеин.
 • Има антиоксиданти, които могат да предпазят вашето куче от свободни радикали и оксидативен стрес.
 • Има пектин, който може да помогне за изхвърлянето на токсините от тялото на вашето куче.

Какъв би бил съставът на такъв продукт?

Захар, растителни масла, нишесте, сухо обезмаслено мляко, суха суроватка, зърнени храни, шоколад и какао. Естествено ще намерите и такива с различни вкусове като шунка, фъстъци, пиле и подобни. Това са дълнителни овкусители за да разнообразят вкуса на кучето ви.
Аналитичен състав: протеин, мазнини, фибри.

Подходящ като награда за послушание по време на обучение и тренировки.
Без притеснения може да давате по няколко на ден. Естествено не трябва да прекалявате с лакомствата, като това е валидно за всички, защото те са значително по калорични от сухата храна например.

Не забравяйте, че вашето куче не трябва да яде обикновен шоколад. Шоколадът е вреден за кучетата, дори в малки количества, защото съдържа теобромин и кофеин, които кучетата не могат да разградят както хората. Подобни химикали ускоряват сърдечния ритъм и стимулират нервната система.

Кучешкият шоколад е полезен.

Обикновеният шоколад е токсичен

Обикновеният шоколад е токсичен за кучетата и може да причини редица здравословни проблеми, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи. Това е така, заради съдържанието на теобромин и кофеин. Ето някои потенциални здравословни проблеми, които шоколадът може да причини при кучетата:

 • Стомашно-чревно разстройство има симптоми като повръщане, диария и коремен дискомфорт.
 • Повишена сърдечна честота
 • Припадъци
 • Хипертермия – повишената активност и телесна температура.
 • Кома и смърт – случва се при поглъщане на голямо количество.

Нека не забравяме и захарта, която се съдържа в всички човешки вкусотии. Макар тя да не се счита за токсична за кучетата, може да причини не по малко ужасяващи последици.

 • Затлъстяване
 • Зъбни проблеми
 • Диабет – диетата с високо съдържание на захар може да допринесе за развитието на инсулинова резистентност и затлъстяване, които са рискови фактори за диабет.
 • Хиперактивност и проблеми с поведението
 • Стомашно разстройство

Това е причината да се създават такива продукти, които да наподобяват човешката храна, но да са безопасни за консумация. Давайте в умерени количества средно около 5% от количеството храна, която давате през деня. Прочетете още какви храни може да яде кучето ви в другата ни статия.

Дневна дажба според килограмите на кучето
5 кг 5 – 10 кг 10 -20 кг 20 -35 кг над 35 кг
1 бр 1-2 бр 2-4 бр 4-5 бр 6 бр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.