Изберете страница

Кои храни може да яде кучето ми?

Написана от daneni

Публикувана на: 31.01.2023

Когато става въпрос за диетата на нашите домашни любимци, не всичко, което хората ядат, е безопасно за тях. Трябва да знаем какви храни и по колко може да се храни. 

Важно е да знаете, че въпреки, че този списък не е изчерпателен, това са най-често срещаните домашни храни, от които ще трябва да предпазите вашето кученце.

Шоколад
Въпреки че кучетата обичат миризмата на шоколад, той е токсичен за тях и никога не трябва да им се дава.

Ако кучето изяде шоколад в по-голямо количество ви съветваме веднага да му приложите помощ.

 • Предизвикайте повръщане. След това дайте на животинката активен въглен, който се съединява с теобромина и така му пречи да навлезе в кръвоносната система.
 • Накрайте кучето да пие колкото се може повече вода, за да бъде максимално хидратирано.
 • Бързо на ветеринар, където могат да му помогнат с анти конвулсанти, за да се избегнат евентуални припадъци.

Лук и чесън
Лукът е много токсичен за кучетата. Те причиняват окислително увреждане на червените кръвни клетки, причинявайки тяхното разкъсване, което води до анемия. Следователно до смърт.

Признаците на поглъщане най-често включват:

 • Бледи венци
 • Обезцветена или тъмна урина
 • Повръщане
 • Нестабилно дишане
 • Повишена сърдечна честота
 • Атаксия или некоординирани движения

Цитрус
Лимонената киселина, съдържаща се в плодове като грейпфрут, лимон, лайм и портокал, може да причини диария, повръщане и в най-лошия случай, депресия на централната нервна система.

Мляко и лактоза
Някои кучета може да имат непоносимост към лактоза, което води до стомашни неразположения като повръщане или диария. Ако вашето куче реагира силно на млечни продукти, най-добре е да ги избягвате.

Сурово тесто с мая
Докато вашето куче може да хапва малки парчета хляб, суровото тесто определено е не е вариант. Тъй като дрождите се издигат, те могат да причинят газове в храносмилателната система на кучето, което е болезнено и може потенциално да разкъса стомаха му или да причини дилатация на стомаха и волвулус.

Вредни храни
Ако искате да поддържате здравословно тегло за вашето куче, сладките и мазни храни трябва да се избягват. Също така, мазните храни могат да доведат до заболявания като панкреатит.

Солени храни
Солта е основен компонент в диетата на вашето куче, подпомагайки мускулната и нервната функция. Въпреки това, някои кучета с хронични заболявания като бъбречни, сърдечни или чернодробни проблеми може да се наложи да се наблюдава консумацията на сол.

Винаги е важно да получите съвет от вашия ветеринарен лекар относно диетата на вашия домашен любимец.

Може би също ще харесате и…

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина