Защо кучето ви яде трева

Ротвайлер

Кучетата, за разлика от своите мили приятели котки, не спадат към обществото на месоядните. Тяхната принадлежност не може да се отнесе и към градинския тип всеядни. В продължение на десетки хиляди години тези опортюнистични мършояди са похапвали от всичко, стига да е притежавало някаква хранителна стойност.

Поради дългия период на опитомяване и приобщаване към човека съвременните кучета вече никак не приличат на прадедите си, които рядко изяждали цялата си плячка и често оставяли стомашното съдържимо на тревоопасните си жертви.

Вместо това сегашните кучета намират в растенията алтернативен източник на хранителни вещества. Най-често това е трева, тъй като е най-разпространена, но е доказано, че дивите каниди ядат всевъзможни плодове и зеленчуци. Изглежда, нужните компоненти за организма могат да се открият на най-странни места, но не обяснява защо понякога кучето повръща след консумация на трева.

Когато коремчето е недоволно

Четириногият ви приятел намира в тревичките естествено лечебно средство при газове и стомашен дискомфорт. При поглъщането им острите листенца галят стените на хранопровода и стомаха, особено когато не са сдъвкани и са преминали в непокътнат вид надолу – това довежда до акт на повръщане при кучето.

Кучето обикновено не пасе огромни количества тревна маса като кравата, козичките и овцете, а изгризва мъничко и я сдъвква слабо (ако животното не се чувства добре, ще гълта по-големи парчета и ще повърне скоро след това). Това се случва чисто поради нуждата от по-груба храна или заради определени вкусови прищявки.

Нужда от хранителни съставки

Каквато и да е причината кучето да яде трева, повечето учени се съгласяват, че вкарването на малко зеленилка помежду сесиите от кучешки гранули не е никак лошо. Още повече че тревата съдържа набор от есенциални за животното вещества, за които то жадува, особено ако е хранено само с готови храни. Ако забележите големи липсващи парчета от любимите си цветя и често при разходка Шаро бяга да хапва от тревичките, време е да вкарате в диетата някой и друг зеленчук. Защото наистина има зеленчуци и плодове за кучета.

Като се замислим, в крайна сметка гризането на тревички не е катастрофално. Наблюдавайте обаче колко често го правят, тъй като може да е симптом на болестно състояние, което животинчето се опитва само да излекува – тогава намесата на ветеринар е наложителна.

Препоръчително е да закупите малка саксия с трева за вашето куче или да си посадите билкова градинка. Това в комбинация с кучешкия пауч ще предостави пълния набор от нужните хранитени вещества и алтернатива на тревата в парка, която може да е покрита с пестициди, хербициди, химикали или върху нея да присъстват яйца на опасни паразити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.