Защо котките драскат с нокти?

zabavni-koteshki-fakti
Драскането с нокти е нормално поведение за котките. Някои котки пускат ноктите си в действие много рядко, а други предпочитат да практикуват това занимание по цял ден и на най-различни места в дома. Някои хора се притесняват от това поведение на домашния любимец, но не бива – то е напълно нормално!

Разбира се, различни са и причините, които карат котките да драскат и дерат. Но със сигурност ключа за поведението на Вашата котка се крие в някой от следните сценарии:

Ноктите са прекалено големи
Ноктите на котката не спират да растат. Някои от тях стават дори прекалено големи и започват да носят дискомфорт на животното при ходене. Всеки който е разглеждал отблизо котешка лапичка знае, че животните могат да прибират ноктите си. Но когато те са прекалено дълги това е невъзможно, което затруднява и ходенето на животното. За това то има нужда да драска – за да „изпили“ своите нокти и да ги намали.

Счупени или затъпени нокти
Котките са известни със своя перфекционизъм и стремежа си винаги да са в изряден вид. Това задължително включва и ноктите. Понякога се случва ноктите на котката да се счупят или да се отделят слоеве от тях под формат на люспи. Това дразни животното – негов инстинкт е винаги да бъде в добра форма и готово за дебнене и лов. Това задължително включва и винаги остри нокти, готови за действие. С драскане по различни повърхности у дома котките острят своите нокти.

Маркиране на територия
Това е поведение, обичайно за котките. Те обичат да обследват света около себе си и веднъж опознали дадено място, държат да го отбележат, за да стане достояние на всички, че това е тяхна територия. Котките използват различни средства за целта – маркирането може да се случи с миризма, а понякога и с драскане – това също е сред начините за отбелязване на територия.

Разпъване
Има котки, които драскат с единствената цел да се разтегнат и изпънат. По този начин животното разпъва краката си, гърба си, тренира мускулите си.

Разбира се, всички тези нужни и ползи, които извлича котката от драскането с нокти, е придружено от недотам приятни последици за обзавеждането. Често котките избират да точат ноктите си върху килима или чисто новите тапети. Новият диван също обезателно ще бъде маркиран и използван за собствени цели. Ако не искате това да се случва по новите Ви мебели, то най-добре ще е да осигурите на животното подходящо място и играчки за целта. В магазините ще откриете специално пригодени за целта аксесоари.

Храната също е от особено значение. За да бъдат здрави ноктите на котката, тя трябва да приема с храната си определени витамини, минерали и вещества. Храните “Club 4 Paws” , ” Opti Meal “ , ” Reflex “ имат предвид  тази нужда на домашния Ви любимец и винаги му ги предоставят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.