Разходите за притежание на куче

Куче

Голям въпрос е какви разходи имаме по домашните си любимци. Никой не може да каже дали е скъпо или евтино, дали е по “изгодно” да имаш куче, котка, заек, птици или риби, защото всички изискват различни неща.

Малко хора се замислят за всички разходи, които има един домашен любимец. Днес ще говорим по специално за кучетата и приблизително колко струва и какво е нужно за отглеждането и грижата, покриващи основните му нужди. Притежаването на куче включва съображения, различни от закупуването на храна, включително еднократни, месечни и годишни разходи. Имайте в предвид, че цените варират от мястото, качеството и видовете, които сте избрали.

Първоначалните и други разходи за куче включват:

Първа, втора и трета ваксина обща стойност около 120 лв
Вътрешно обезпаразитяване в зависимост от метода 20-60 лв
Външно обезпаразитяване в зависимост от метода 10-50 лв
Хранителни добавки около 20 лв
Купички, каишка, подод, медальон, гребен, легло, играчки общо в зависимост от видовете около 130 – 160 лв
Храна
Лакомства
Груминг

Ваксини
Ваксинацията включва първите три ваксини, които се поставят в първите 3 месеца от живота на кученцето. Следващите са тези, които се поставят всяка година и тези срещу бяс.

Медицински грежи
Освен ваксините трябва да имате предвид, че някои породи кучета страдат от заболявания още от раждането си или могат да придобият след кастрация, или с годините. Проучете какви могат да бъдат преди да вземете домашния си любимец.

Обезпаразитяване
Обезпаразитяването се дели на два вида – външно и вътрешно. Вие сте свободни да изберете дали искате да го обезпаразитявате вътрешно, тъй като това е особен процес, който е една от най-спорните теми сред собствениците – дали е полезно и нужно. Стигайки до външното, то може да бъде извършено чрез хапче от ветеринаря или чрез пипети и кашка. Ние от Данени съветваме да го направите по втория начин, тъй като е по щадящ за животното.

Хранителни добавки
При малките кученца е препоръчително да се дава калции, който да заздрави сухожилията и костите. Може да добавите и мултивитамини за здрава имунна система.

Аксесоари и храни за кучета

Във всеки зоомагазин ще намерите разнообразие от поводи, кайшки и купички, но ви съветваме да проучите какво искате предварително. Купете ги от специализиран магазин, тези които са качествени, така ще можете да ги използвате по-дълго време.

Поводите могат да са фиксирани (1,2 м.; 1,8 м.) или регулируеми като тези на Flexi (деляци се по метри и килограми издръжливост). Трябва да изберете дали искате нагръдник или нашийник. За купичките ви съветваме да купите две или повече отделни, защото водата трябва да се сменя всеки ден по няколко пъти.

Храната е най-важното нещо при грижата за домашния любимец, започвайки още от бебешката храна, която трябва да е с възможно най-високо качество за да заздрави организма. Трябва да проучите висовете и класовете храни и да изберете подходящата за вас. Трябва да се има в предвид, че някой кучета са аргични към различни протеин или съставка. Запознайте се с видовете без зърнени култури, с начина на хранене на бебе куче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.