Котките са склонни да настинат точно като хората

През зимата котките са склонни да настинат точно като хората. Котешката настинка се характеризира с инфекции на горните дихателни пътища, които могат да бъдат вирусни или бактериални.

През зимата котките са склонни да настинат точно като хората. Котешката настинка се характеризира с инфекции на горните дихателни пътища, които могат да бъдат вирусни или бактериални. Хората са по-малко склонни да го хванат, но е много заразно между котките. 

Симптомите на котешка настинка включват:

 • Влажни очи
 • Запушен нос със секрет
 • Лека треска
 • Кихане и смъркане
 • Слаб апетит
 • Кашлица (в редки случаи)

Котките, които са неваксинирани и възрастните или кърмачетата се нуждаят от повече внимание от останалите. Ако симптомите продължават, те могат да доведат до пневмония, дихателни заболявания и увреждане на органите.

Правене на парна терапия

Влажната среда може да помогне за облекчаване на ноздрите на котката и е ефективен начин за овлажняване на носния проход. Можете да направите това чрез:

 1. Използване на овлажнител 

Можете да поставите овлажнител в стая, в която котката прекарва най-много време. Добавянето на няколко капки етерични масла като лавандулово масло също може да помогне.

2.Използване на купа

Поставете котката си близо до купа с гореща вода. След това поставете кърпа върху двете. Уверете се, че водата не е твърде гореща, тъй като котката може да получи изгаряне на езика, ако се опита да я пие.

3.Излагане на котката в изпарена баня

Когато се къпете, можете да вземете котката си вътре. Парата от горещата вода също ще облекчи стреса и запушването на носа.

Също така е разумно да дадете на котката си уютен кът с топли одеяла.

Почистване на лицето на котката с кърпа

Болните котки често са летаргични, когато става въпрос за грижа за себе си. Зоната под очите им може да бъде водниста и сополите на носа да станат хрупкави и сухи. 

Можете да почистите котето си, като използвате влажна кърпа и внимателно избършете секретите по лицето. Уверете се, че използвате отделни кърпи за очи и нос, за да предотвратите разпространението на бактерии. Също така избягвайте грубото триене, тъй като това може да причини дразнене на кожата.

Можете също така да изчеткате котката сами и да прегледате за секрети на предмишниците и лапите, тъй като котките използват тези части на тялото за почистване на носа си.

Използване на физиологичен разтвор за носа

Физиологичният разтвор съдържа натриев хлорид и вода. За котка с настинка помага за отваряне на носния проход.

За целта просто вземете памучен тампон, потопете го в разтвора и го вкарайте в отвора на носа на котката. Поставянето на памучната пъпка твърде дълбоко в носа е опасно, така че това трябва да се прави внимателно. Котката може също да киха при вмъкване и това е добър начин да изчистите носа.

Има много лечебни варианти за физиологичен спрей, но можете да си направите и физиологичен разтвор, като добавите щипка сол към половин чаша обикновена топла вода.

Раздалечаване на други домашни любимци в къщата

Важно е да държите други котки или кучета в отделни зони на къщата, далеч от болната котка. Обикновено настинките траят между седмица или две и са силно заразни по време на инкубационния период, който е 2-10 дни.

Правене на промени в храната

Голяма загуба на апетит ще се наблюдава при котка с настинка или грип. Това се дължи основно на загубата на чувство за вкус и мирис.

Някои промени в храненето са:

 • даване на по-топла храна за помощ при настинка 
 • даване на мокра храна или добавяне на вода към храната, така че да е лесно смилаема
 • хранене с котешка храна с по-силен аромат, напр. риба тон

Използване на естествени съставки

Мед – препоръчва се добавяне на ½ чаени лъжички мед два пъти на ден.

Ябълков оцет – ½ чаена лъжичка, смесена с мокра храна или пилешка супа всеки ден

L-лизин – 100 mg два пъти дневно

Витамин С – 1000 mg трябва да се дава два пъти дневно

Избягвайте да използвате друг крем, течност или мехлем върху очите или носа на котките, ако не е предписано от вашия ветеринарен лекар. Човешките лекарства и антибиотиците също трябва да се избягват стриктно.

3 thoughts on “Котките са склонни да настинат точно като хората

 1. Carrie says:

  Всъщност е
  много е трудно в този натоварен живот да се слушат новини
  Телевизия, затова просто използвам
  в мрежата по тази причина и да получите най -новата информация.
  It’s actually

  very difficult in this busy life to listen news on
  Television, thus I just use
  the web for that reason, and get the latest information.

 2. Dawn says:

  Какво да кажа… нов съм в това…
  Това абсолютно е полезно и ми помогна. Надявам се да допринесе на различните потребители както помогна мен. Добра работа!

  What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve found
  It absolutely useful and it has aided me
  out loads. I’m hoping to contribute different users like its helped
  me. Good job.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.