Как да смените сухата храна на вашето куче?

Куче с рога

Може да искате да смените сухата храна на Вашето куче с нова марка или вид, или по предпочитание, или защото сте били посъветвани да го направите по медицински причини.

Винаги е най-добре да сменяте сухата храна постепенно, в продължение на няколко седмици. Това може да изглежда дълго време, но е най-добре да имате търпение, за да избегнете проблеми.


Никога не променяйте внезапно храната им, освен ако не сте посъветвани да го направите от вашия ветеринарен лекар. Това е така, защото внезапните промени в диетата могат да причинят коремно разстройство или дори диария, а за някои домашни любимци това може да ги направи по-малко склонни да ядат храната, която им се предлага.

Ден 1-3:

Въведете отделно малко количество от новата храна

Давайте на кучето си обичайното хранене, както обикновено. В отделна чиния или купа сложете малка чаена лъжичка от новата им храна. Дръжте ги в отделни чинии или купи и все още не смесвайте храните заедно. Това е, за да ги запознаете с новата храна бавно. Те вероятно ще го подушат и може дори да го изядат (но не се притеснявайте, ако все още не са).

Ден 4-10:

Увеличете количеството нова храна и намалете количеството стара храна

Вече можете да започнете да смесвате храните заедно, но ако вашият домашен любимец е много придирчив и/или омешвате с мокра храна, най-добре е да ги държите отделно за целия процес. Започнете със смесване на много малко количество от новата храна със старата – по-малко от чаена лъжичка е достатъчно на този етап.

Ако добавянето на новата храна върви добре и те все още ядат цялата си храна, тогава можете бавно да увеличавате порцията нова храна и да намалявате количеството стара на равни части всеки ден. Ако достигнете момент, в който домашният Ви любимец отказва тази смеска от храни, намалете количеството обратно до нивото, което е яло и останете на това ниво още няколко дни. След няколко дни трябва да започне отново да проявява интерес и тогава можете да започнете да добавяте от новата храна.

Постепенно продължавайте да добавяте новата храна и да намалявате старата, докато не направите прехода напълно. Постепенната промяна ще помогне да се избегнат коремни неразположения.

Ден 10-14:

Постепенно напълно се откажете от старата храна.

След като вашият домашен любимец последователно яде от новата храна заедно със старата в продължение на поне една седмица, започнете постепенно да премахвате старата храна. Отново, ако те не искат да я ядат в даден момент, тогава може да се наложи да намалите количеството нова храна за още няколко дни.

Ако следвате тези стъпки, трябва да можете да въведете нова храна на вашето куче без затруднения. Ако имате проблеми, най-добре е да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че храната е най-подходяща за вашето куче и че то няма здравословни проблеми, които могат да повлияят на апетита му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.