Хранене на малките котки – как и какво?

Малки котета

Котката като задължителен месояден любимец трябва да има правилно балансирана и прецизна диета. Хората, които решат да имат котка у дома, трябва да научат за нейните поведенчески и хранителни нужди. Правилно подбраната храна или домашната диета е отлична защита срещу много нежелани заболявания. Трябва да се помним, че когато решим да осиновим котка, тя става напълно зависима от нас.

Хранене на бебета – или как да се хранят котенцата?

Когато решаваме за чистопородна котка от развъдник, обикновено я купуваме на възраст от поне 12 седмици, така че вече няма много проблем с храненето му. Въпреки това, има ситуации, когато взимаме коте, което все още трябва да бъде под грижите на майка си.

С какво да се хранят новородените?

Първата храна за новородени котенца е майчиното мляко под формата на коластра. Заедно с коластрата котенца вземат хранителни вещества и антитела, хормони, ензими и растежни фактори. Котенца на практика печелят 90% от имунитета чрез коластра.

През първата седмица от живота си те са в състояние да ядат 10 – 15% от телесното си тегло наведнъж. През следващите седмици количеството се увеличава до 20 – 25% от телесното тегло. Тези първи дни са от решаващо значение за правилното развитие на котката през следващите години.
Ако трябва да се справим с храненето им без майката, то бихме могли да използваме заместител на млякото им – козе мляко. Можем също така да купим сухо мляко за котки, което да им приготвяме.
От 3-та седмица плавно преминете към твърда храна – гранули. Това е моментът, когато им изникват новите зъбки, но въпреки това може все още да не знаят как да приемат такава храна. Може да ги храните с паучове за малки котета (но се уверете, че са на качествени марки с високо съдържание на протеини) или с накъсано на парченца или смляно месо, което е богатство от цинк, което е много важно в този период от живота на котката.

От 6-та до 12-та седмица вече трябва да може да консумира твърда храна. Съветваме да го храните с високо протеинови храни от premium или super premium клас.

Колко пъти на ден да се хранят котенца?

Младите котенца, поради интензивния си растеж, могат да ядат много по-често от възрастните. Постоянният достъп до храна също няма да работи тук. Оставяйки храна в купата нон-стоп, няма да осигурим на котката този важен поведенчески аспект. В идеалния случай младите котенца биха били хранени на всеки два или три часа през деня. За съжаление, това често не е реалистично, поради факта, че не винаги сме у дома. Ето защо, в тази ситуация, най-добре е да се разпределят чести ястия, докато сме у дома. Ние сме в състояние да ги храним около 5 – 6 пъти на ден. Всичко зависи от породата котка и нейната генетика, но средно млада, юношеска котка яде около 200g храна на ден.

Кога да започнете да използвате храна за възрастни котки?


В най-добрият случай с бебешка суха и мокра храна се хранят до 12-ят месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!
Ние използваме основни сесийни "бисквитки", които осигуряват функционалността на сайта плюс "бисквитки" от Google, които ни помагат да анализираме трафика с цел да подобрим потребителското преживяване и да предложим подходящо рекламно съдържание.