Изберете страница

Пазете косматите си приятели в безопасност: Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи

Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи с противопаразитни каишки за кучата и котки, пипети, спрей от Данени.

Написана от Neli

Публикувана на: 08.07.2024

Като любящи стопани на домашни любимци, ние искаме най-доброто за нашите пухкави приятели. За съжаление, заплахата от бълхи и кърлежи е реална и тези малки натрапници могат не само да причинят дискомфорт, но и да пренасят опасни заболявания. За щастие, има много начини да защитим нашите космати приятели от тези паразити (противопаразитни нашийници, превантивни мерки, лекарства), чрез които да им осигурим здраве и щастие през цялата година.

Разбиране на заплахата от бълхи и кърлежи

  • Бълхите са дребни, безкрили насекоми, които се хранят с кръвта на бозайници. Те могат да причинят силен сърбеж, алергични реакции и дори да пренасят тении, които представляват сериозна опасност за здравето на любимеца Ви.
  • Кърлежите са паякообразни, които се хранят с кръвта на хора и животни. Те могат да пренасят редица тежки заболявания, включително лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза.

Превантивни мерки: Против бълхи и кърлежи Ключът към защитата е прилагането на цялостна превантивна стратегия. Ето някои от най-ефективните методи: Локални лечения: Използвайте средства за обезпаразитяване:

  • Антипаразитни шампоани и препарати: Можете да вземете готов шампоан за къпане, чрез който да премахнете вредителите. Или да вземете препарат концентрат, който да използвате по време на къпането като: Делтаметрин и Екзекутор Форте.
  • Спрейове и пудри: Подходящи за локално третиране на заразени зони или за превантивна защита. Пудрите обикновено могат да се прилагат и върху бебета след два месеца.
  • Пипети: Лесни за нанасяне върху кожата, те убиват бълхи, кърлежи, ларви и други.
  • Каишки: Осигуряват непрекъсната защита за няколко месеца. 

При избора на антипаразитни репеленти за вашия домашен любимец, важно е да се вземат предвид различията между марките и типовете продукти. Francodex и Beaphar са две популярни марки, които предлагат пипети и репелентни нашийници за кучета и котки от всички породи. Ето основните разлики между тези продукти:

Пипети

Francodex

  • Пипетите на Francodex обикновено съдържат фипронил и метопрен, които действат както срещу възрастни бълхи, така и срещу техните ларви и яйца.
  • Фипронил убива възрастните вредители, докато метопрен инхибира развитието на ларвите и яйцата. Този двоен подход помага за предотвратяване на повторно заразяване.
  • Обикновено предпазват за около 4 седмици.
  • Лесни за нанасяне директно върху кожата, обикновено по целия гръбначен стълб.

Beaphar

  • Пипетите на Beaphar често съдържат различни активни съставки като имидаклоприд и перметрин.
  • Имидаклоприд убива бълхите, докато перметринът отблъсква и убива насекомите.
  • Обикновено предлагат защита за до 4 седмици, но това може да варира в зависимост от конкретния продукт.

Противопаразитни нашийници за кучета и котки за борба с бълхи и кърлежи

Francodex

  • Каишките на Francodex обикновено съдържат активни съставки като диазинон, които осигуряват дълготрайна защита.
  • Могат да предложат защита за период до 4 месеца.

Beaphar

  • Каишките на Beaphar често съдържат активни съставки като диазинон или димпилат.
  • Могат да осигурят защита до 3 месеца.

Добър избор е вместо да изберете противопаразитна каишка за котки да се насочите към пипети, защото котките не са като кучетата. Много лесно махат нашийниците, особено ако не са били научени от малки да ги носят. Орални лекарства: Оралните лекарства действат отвътре, като елиминират паразитите при контакт. Въпреки че са ефективни, трябва да се използват внимателно, тъй като могат да предизвикат странични ефекти като гадене и повръщане. Освен това, оралните лекарства не осигуряват външна бариера, което означава, че паразитите все още могат да се прикрепят към вашия домашен любимец. Поддържайте дома си чист:

  • Редовно почиствайте дома си с прахосмукачка.
  • Изперете постелките на домашеня си любимец в гореща вода (минимум 60°C) поне веднъж седмично.
  • Почиствайте килимите и мебелите си с пара.

Обработете двора си:

  • Използвайте инсектициди (Карбатрил Коломбо, Макрозин и Екзекутор Форте), безопасни за животни, за да третирате зоните, където вашият пухкав приятел прекарва време.
  • Почистете тревата и храстите, за да премахнете потенциални места за размножаване.
  • Избягвайте да пускате вашия домашен любимец във висока трева или залесени места, където кърлежите са по-склонни да се крият.

Справяне с зарази: Ефективно лечение и премахване

Ако въпреки всичко любимецът Ви се зарази с бълхи или кърлежи, не се паникьосвайте. Ето какво да направите: Премахване на кърлежи:

  1. Използвайте пинсети с фин връх: Хванете кърлежа възможно най-близо до кожата и внимателно го издърпайте направо нагоре. Не го въртете или клатете, за да не оставите главата в кожата.
  2. Специален уред за премахване на кърлежи: Тези уреди са лесни за употреба. Просто захващате кърлежа и въртите обратно на часовниковата стрелка, докато се освободи.

Дезинфекция: След премахване, почистете мястото със сапун и вода или антисептик. Ако не сте сигурни как да премахнете кърлеж или ако подозирате, че вашият домашен любимец е изложен на болести, пренасяни от кърлежи, консултирайте се с вашия ветеринар.

Сезонни съображения

Климатичните промени влияят значително върху разпространението на паразитите. Топлите зими и ранната пролет удължават периода на активност на тези насекоми, които започват да се разпространяват в нови райони. Трябва да приспособите стратегиите си за превенция и лечение според сезона и бъдете особено внимателни по време на пиковите периоди. Статистика на “The Conversation” позва, че в UK около 86% от кучетата и 91% от котките се третират за паразити поне веднъж годишно, независимо дали има такива или не.  С малко усилия и внимание можем да предпазим нашите любимци от вредители, като им осигурим здраве и комфорт. Защото щастлив домашен любимец е щастлив стопанин!

Може би също ще харесате и…

Подходящата храна за кастрирани кучета и котки

Подходящата храна за кастрирани кучета и котки

Научете всичко за кастрацията на кучета и котки, каква храна е най-подходяща за кастрирани животни и какви са ползите от нейното приемане. Развенчаваме митове за кастрацията и ви даваме ценни съвети за хранене на вашия домашен любимец.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина