Изберете страница

Разни неща за морските свинчета: Какво е нужно да знам

Статия за морските свинчета. Какво ядат, забранети и здравословни храни.

Написана от daneni

Публикувана на: 15.07.2024

Морските свинчета са едни от най-популярните домашни любимци за начинаещи, поради техния нежен характер. Често срещано е първият домашен любимец на дете да бъде именно свинче, защото са изключително социални животни, които обичат вниманието от своите човешки приятели. Винаги бихме препоръчали мъжките морски свинчета да бъдат кастрирани, тъй като това може да помогне с хормоналното поведение и може да намали шанса за бой след като пораснат. Обичаме нашите морски свинчета да ходят по двойки или групи, тъй като са много социални. Ако имате едно морско свинче и искате съвет относно представянето на приятел, моля, помолете за помощ.

Какво ядат морските свинчета?

Сеното съставлява голяма част от диетата на морските свинчета. Намалява шансовете им да се подуят и също така поддържа зъбите им подредени, тъй като растат непрекъснато и лесно могат да прераснат, ако не ядат сено.
Винаги трябва да имат на разположение сено, тъй като ще го пасат цял ​​ден, както в дивата природа биха прекарали цял ден в търсене на храна.
Ние храним нашите морски свинчета с различни зеленчуци, докато са при нас, затова ви препоръчваме и Вие да им предлагате селекция от пресни храни. Наистина много ги харесват! Морските свинчета не могат да произвеждат свой собствен витамин С и вие трябва да го добавяте ежедневно към водата им. Осигуряването на богати на витамин С зеленчуци също ще помогне, ръководство за това можете да намерите по-долу.

Какви плодове и зеленчуци ядат морските свинчeта?

  • Сладки картофи
  • Морков
  • Броколи
  • Карфиол
  • Брюкселско зеле
  • Боровинки
  • Ягоди
  • Манго
  • Ябълка
  • Пролетни Зеленчуци
  • Тиква
  • Кейл

Забранени и здравословни храни за морските свинчета. Прочетете как да се грижите за вашия домашен любимец.

Забранени храни за морските свинчета

  • Шоколад – Съдържа теобромин, който е токсичен и може да предизвика сериозни здравословни проблеми като сърдечни нарушения и смърт.
  • Млечни продукти – не могат да усвояват лактозата, така че всички видове мляко, сирене и йогурт са забранени.
  • Месо – Морските свинчета са тревопасни животни и не могат да усвояват месо или продукти, съдържащи животински протеини.
  • Картофи – Суровите картофи и картофените обелки съдържат соланин, който е токсичен за морските свинчета. Варени картофи също не се препоръчват, тъй като са трудни за храносмилане.
  • Лук и чесън – Тези зеленчуци могат да предизвикат храносмилателни разстройства и увреждане на червените кръвни клетки, което може да доведе до анемия.
  • Цитрусови плодове – Въпреки че съдържат витамин C, високото съдържание на киселини може да причини дразнене на устата и храносмилателния тракт на морските свинчета.
  • Семена и ядки – Те са твърде богати на мазнини и могат да причинят затлъстяване. Освен това семената могат да се задържат в гърлото и да предизвикат задавяне.
  • Ревен – Съдържа оксалати, които могат да бъдат токсични и да доведат до бъбречни проблеми.
  • Ледена маруля – Тази маруля съдържа много вода и малко хранителни вещества, което може да доведе до диария и храносмилателни разстройства.
  • Гъби – Някои гъби са токсични и могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми.
  • Захарни храни и напитки – Всички храни, съдържащи захар, като бонбони, бисквити и газирани напитки, са вредни за здравето на морските свинчета и могат да причинят затлъстяване и диабет.

Забавен факт: морските свинчета се раждат с пълна козина, зъби и отворени очи. Обикновено са готови да приключенстват в рамките на 3 часа.

Условия на живот

Морските свинчета се нуждаят от достатъчно пространство в заграждението си, за да могат да тичат. Те трябва да имат време извън клетката всеки ден, за да изразходват енергията си и да се забавляват. Важно е да ги наблюдавате, когато са извън заграждението, за да предотвратите инциденти, тъй като имат склонност да дъвчат всичко. Разнообразието е от ключово значение за щастливото морско свинче, така че местете и сменяйте играчките няколко пъти седмично, за да не им омръзнат.

Морските свинчета са природно склонни към ровене и трябва да имат достатъчно постелки и слама, за да се стоплят и да могат да се скриват. Осигурете им няколко места за укриване и покрита зона за сън, за да се чувстват в безопасност.

Здраве и благополучие

Когато държите морското свинче, поддържайте задната му част и го дръжте близо до тялото си, за да се чувства сигурно. Въпреки че не са склонни да ритат, те могат да бъдат много пъргави, особено когато са млади. Един добър начин да се свържете с морското свинче е чрез четкане, което е социална дейност в природата. Имаме различни видове четки и нашият персонал може да ви помогне да изберете най-подходящата.

Редовно проверявайте здравето на морското си свинче – очите трябва да са светли и бдителни, ноздрите чисти, без корички, а зъбите и ноктите не трябва да са прераснали. Продаваме минерални блокове, които помагат за поддържане на зъбите, както и специални нокторезачки за нокти.

Въпреки че са много чисти животни, понякога може да се наложи да ги изкъпете. Необходими материали: Мек шампоан за малки животни (никога не използвайте шампоан за хора или други домашни любимци), малка вана или мивка, топла вода (не гореща), мека кърпа, четка за морски свинчета, сешоар с ниска температура (по желание). Избягвайте да мокрите главата и ушите му, за да предотвратите инфекции и дразнене. Къпете морското свинче само при необходимост. Прекомерното къпане може да изсуши кожата и да доведе до дразнене.

Ако имате въпроси относно домашния любимец, който току-що сте закупили, не се колебайте да потърсите съвет от наш консултант.

Може би също ще харесате и…

Пазете косматите си приятели в безопасност: Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи

Пазете косматите си приятели в безопасност: Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи

Научете как да предпазите вашия домашен любимец от бълхи и кърлежи с ефективни методи за превенция и лечение. Открийте най-добрите противопаразитни продукти, включително каишки, пипети и спрейове.

Подходящата храна за кастрирани кучета и котки

Подходящата храна за кастрирани кучета и котки

Научете всичко за кастрацията на кучета и котки, каква храна е най-подходяща за кастрирани животни и какви са ползите от нейното приемане. Развенчаваме митове за кастрацията и ви даваме ценни съвети за хранене на вашия домашен любимец.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина