Изберете страница

Подходящата храна за кастрирани кучета и котки

Диетична храна след кастрация и стерилизация за кучета и котки.

Написана от Neli

Публикувана на: 28.06.2024

Кастрацията е често срещана процедура при кучета и котки, която носи много ползи за здравето им. Интересен факт е, че през последните 10 години броят на кастрираните и стерилизираните кучета и котки се е увеличил с 50% в България според Българската асоциация по ветеринарна медицина. В тази статия ще разгледаме кастрацията и защо да изберете диетична храна за кастрирани и какви са нейните ползи?

Развенчаване на митове за кастрацията

Мит 1: Кастриране и стерилизиране е ненужно.

Кастрацията/стерилизацията е важна стъпка за цялостното здраве на вашите домашни любимеци. При женските кучета и котки това е  превенция срещу тумори на млечните жлези и инфекция на матката, а при мъжките превенция срещу рак на тестисите и други заболявания.

Мит 2: Вредни са.

Тези процедури са рутинни и безопасни, когато се извършват от опитен ветеринарен лекар. Рисковете са минимални, а ползите са многобройни.

Мит 3: След процедурата животните стават мързеливи и дебели.

Може леко да се понижи метаболизма на животното, но основната причина за затлъстяване е прехранването и липсата на упражнения. С правилно хранене и движение, любимеца Ви ще остане здрав и активен. Трябва да се насочите към определени храни с разделение Sterilised, които вече ще са подходящи за вашият домашен любимец. 

Диетична кучешка храна предразположени към наднормено тегло Carni Life Adult Light

  • Съдържа спелта с нисък гликемичен индекс, както и голямо количество внимателно подбран животински протеин.
  • Предпазва имунната система.
  • Допринася за здравето на червата.
  • Поддържа здравето на пикочните пътища.
  • Има високо съдържание на протеини.
  • Ниски нива на мазнини.

Защо е нужна специална храна за кастрирани?

При избора на нискокалорична храна за вашия кастриран любимец е важно да се съобразите с неговата възраст, порода, здравословно състояние и ниво на активност. След кастрацията, хормоналният баланс се променя, което може да доведе до повишен апетит и повишаване на теглото. Специално разработените храни са с понижено съдържание на калории и мазнини, но с високо съдържание на фибри, за да подпомогнат чувството за ситост и да контрол на теглото.

Диетична храна с повече фибри и протеини, и по-малко мазнини.

Ето някои препоръки за хранене:

  • Редовни хранения: Хранете вашия домашен любимец на редовни интервали, вместо да му осигурявате свободен достъп до храна през целия ден.
  • Ограничете лакомствата: Избягвайте прекалено много лакомства, които често съдържат много калории и мазнини.
  • Следете теглото: Редовно следете теглото на вашия домашен любимец и се консултирайте с ветеринарен лекар, ако забележите значителни промени.
  • Изберете подходяща храна: Предлагайте на вашия домашен любимец храна, специално формулирана за кастрирани/стерилизирани животни. Тези храни съдържат по-малко калории и мазнини, но са богати на протеини (месо) и фибри, които са важни за поддържане на здравословно тегло и цялостно благосъстояние.

Пълноценни гранулирана храна за котки Club 4 Paws Premium Adult Cat Sterilised

  • Ниско калоричната храна контролира теглото благодарение на намаленото съдържание на мазнини и баланса с белтъчините.
  • DL-метионин регулира метаболизма, допринася здравето на бъбреците и възстановяването на черния дроб.
  • Храната може да поддържа здравето на урината, имунната система и мускулната им маса.

Основната формула, която присъства във всички храни на марката е Интеграмикс. Тя представлява четири съставки от четирите страни за света:

  • Север: Изсушен глог, който регулира кръвното налягане, подобрява сърдечното и артериалното налягане.
  • Юг: Сушен банан, който има високо съдържание на калий и зарежда с голямо количество енергия.
  • Запад: Сушени домати, които съдържат органични киселини и витамини от група В.
  • Изток: Сушеният джинджифил укрепва имунната система и лекува работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Суха храна Club 4 Paws за кастрирани кучета

Ползи от храната след стерилизация

  • Поддържане на здравословно тегло: Диетичните гранули помагат на вашия домашен любимец да избегне напълняването, което може да доведе до редица здравословни проблеми, включително ставни заболявания, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
  • По-добро храносмилане: Тези храни съдържат пробиотици, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
  • Здрави зъби и венци: Някои са специално разработени за поддържане на здрави зъби и венци.
  • Повишена енергия: Те осигуряват на вашия домашен любимец всички необходими хранителни вещества, от които се нуждае, за да се чувства енергичен и жизнен.

Как да изберем храна за кастрирани?

Често задаван въпрос е дали храната може да е без зърнени култури. Разбира се, че може! Храните без зърно обикновено съдържат повече протеини и по-малко въглехидрати, което помага за поддържането на здравословно тегло, също така някои кучета могат да имат проблеми с храносмилането на зърнени храни като царевица, пшеница и соя. Алтернативни източници на въглехидрати се използват като картофи, сладки картофи и грах, които са по-леки за храносмилателната система.

Храната с риба също е подходяща, заради високото съдържание на протеини и ниско на калории. Популярни са тези със сьомга, поради омега-3 и 6 мастни киселини, които са полезни за кожата и козината на кучето, както и за здравето на сърцето и ставите. Важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, за да ви помогне да изберете подходящата за вашия любимец.

Трябва да знаете, че не е нужно да храните Вашия домашен любимец само със суха храна, но имате множество алтернативи за консервирана и мека храна. Особено голямо е разнообразието от такива храни за котки. Марки като: Club 4 Paws, Nuevo, Naturo, Pro Plan, Opti Meal и други.

Ето някои от най-популярните храни за наднормено тегло:

  • Храна за малки породи кучета Club 4 Paws Diet Mini Breeds Light 

Една от най-предпочитаните за 2023 година от потребителите на Daneni.bg. Причината е високото качество и отличните резултати спрямо достъпната цена. Тя е вкусна и апетитна за кучетата от мини породи, тъй като е важно за поддържането на постоянен хранителен режим.

  • Суха храна за регулиране на теглото за куче Premil Maxi Basic Sterilised

Богата на протеини: Подпомага поддържането на мускулната маса след кастрация. С добавени L-карнитин и таурин: Подпомагат метаболизма на мазнините и сърдечно-съдовата система. Високо съдържание на фибри: Подпомага храносмилането и чувството за ситост.

 

  • Reflex Plus Adult Cat Sterilised
  • Purina Pro Plan Adult Cat Sterilised

Може би също ще харесате и…

Пазете косматите си приятели в безопасност: Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи

Пазете косматите си приятели в безопасност: Защитете домашните любимци от бълхи и кърлежи

Научете как да предпазите вашия домашен любимец от бълхи и кърлежи с ефективни методи за превенция и лечение. Открийте най-добрите противопаразитни продукти, включително каишки, пипети и спрейове.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина