Изберете страница

Тайният език на кучетата

Написана от daneni

Публикувана на: 17.04.2022

Общуване с вашия домашен любимец

Искали ли сте някога вашето куче да може да говори, може да говори с вас? Е, той го прави; просто не с думи. Изследванията показват, че кучетата имат свой собствен начин на общуване със своите собственици, както и с други кучета.

Кучешки език на тялото

80dogcockingear

Всеки собственик на куче ще ви каже, че четириногите членове на семейството им говорят много с телата си. Ето някои типични сигнали, които кучетата използват:

  • Лице:  Кучетата ще набръчкат или изправят челата си, за да покажат объркване или решителност.
  • Очи: Очите  на кучето просветляват, когато погледне същество, което смята за приятелско. Когато се страхува, зениците му се разширяват и той показва бялото на очите си.
  • Устни, зъби и език:  Ако кучето ви е щастливо или иска да играе, то може да дръпне устните си назад и да покаже зъбите си в нещо, което изглежда като усмивка. Това е жест, който е запазен само за комуникация човек/куче; кучето няма да прави това с други кучета.
  • Уши:  Ако ушите на кучето са повдигнати, то е отпуснато или слуша. Ако се върнат, той може да сигнализира за подчинение.
  • Опашка:  Скорошно публикувано проучване , показва, че начинът, по който кучето маха с опашка, показва как се чувства. Ако опашката се размахва по-надясно, това е знак за положителни чувства; размахването отляво показва негативни чувства.

Как кучетата говорят помежду си

Кучетата са социални животни и има универсален език, който споделят, когато общуват с други кучета, според Марк Бекоф, биолог и автор на „Животински страсти и зверски добродетели“.

80 кучешки плаж
  • Донасяне на топка :  Това означава да играем. Това обаче може да бъде и знак за извинение; това е начинът на кучето да каже: „Упс. Не исках да играя толкова грубо. Нека продължаваме да играем!”
  • Пляскане с лапа:  Това е като човек, който идва и ви пляска по гърба. Този жест поставя кучето под неудобен ъгъл, така че също е знак, че кучето се доверява на кучето, с което си играе.
  • Издигане на задни крака:  Когато кучетата се издигат на задните си крака, това е знак на обич. Често изглежда като танц, когато кучетата правят това заедно, когато играят.
  • Ухапване:  Отново, това е знак за игра. Кучетата внимават да избягват чувствителни зони на другото животно.

Лаещи кучета

Точно като човешките си стопани, кучетата обичат да говорят. Въпреки това, за разлика от телесните сигнали, лаят може да представлява различни неща за различните кучета. Височината или обемът на лая ще се увеличи с нивото на емоциите на кучето.

И може да се окаже, че изкуственият интелект е по-добър в разграничаването на кучешкия лай, отколкото хората. Изследователи тестваха 6000 различни лаения от 14 овчарски кучета с помощта на специален софтуер. Тяхното проучване показа, че компютърната програма правилно идентифицира какво се опитва да съобщи кучето в 43 процента от времето, в сравнение с 40 процента за хората

Разбиране помежду си

Изпращаме кучетата си в училище за послушание, за да ги научим как да разбират какво искаме от тях. Но те също трябва да ни кажат какво имат нужда от нас и го правят всеки ден. Просто трябва да отворим очите, ушите и сърцата си, за да разберем какво се опитват да кажат.

Може би също ще харесате и…

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина