Изберете страница

Хранене на домашните ни любимци

Написана от daneni

Публикувана на: 27.03.2021

Всеки път, когато получите нов домашен любимец, ще се окажете да задавате въпроси като „С какво да храня котката си?“ и „Ще отрови ли тази храна кучето ми?“

Накрая, няма нищо по-полезно от това да видите домашния си любимец нахранен и щастлив.

Храненето е чудесен аспект на грижите за животните и не е тайна, че доброто здраве изисква добра диета.

Добре балансираната диета ще съдържа точното количество хранителни вещества, включително мазнини, въглехидрати, както и протеини. Заедно с това правилната хидратация и физическата активност също са от решаващо значение. Напротив, нездравословната диета ще се състои от твърде много мазни и захарни вещества, а за определени животни токсичните храни също са вредни.

„Неправилен режим на диета означава, че хранете:

  • Твърде много или твърде малко
  • Токсични плодове и зеленчуци
  • Човешки напитки
  • Захарна и солена храна
  • Човешки лекарства
  • Твърде много преработена храна

Хранене твърде много или твърде малко

Прекомерното хранене води до затлъстяване и отпадналост на котката или кучето, а също така може да представлява риск за диабет заедно с чернодробни и сърдечни заболявания. И обратно, недохранването също е нездравословно, защото оставя вашия домашен любимец недохранван от основните жизненоважни хранителни вещества. Следователно ще бъде по-податливо на имунни и нервни разстройства и умора.

Недостатъчното хранене също води до поведенчески проблеми, включително тревожност, агресия и фрустрация. Може дори да видите неблагоприятни физически промени в козината, кожата, тялото и крайниците на животното.

Даване на домашни любимци токсични плодове и зеленчуци

Широко считани за неразделна част от диетата на хората, тези плодове и зеленчуци могат да създадат проблеми на котките и кучетата.

  • Токсични зеленчуци:

Лукът и чесънът причиняват увреждане на червените кръвни клетки и допълнителни здравословни проблеми, ако се ядат в големи количества. В допълнение към това трябва да се избягват незрели домати, гъби и лук.

Негативните ефекти от яденето на варени, сурови, пържени или сушени форми на тези зеленчуци могат да се видят няколко дни след хранене.

  • Токсични плодове:

Стафидите, гроздето и черешите може да са вкусни, но те могат да бъдат изключително токсични за котки и кучета с вече налични здравословни условия и могат да причинят увреждане на бъбреците. Цитрусовите плодове (като лимони, портокали) и авокадото ще разстроят стомаха или ще предизвикат повръщане.

Хранене с човешки напитки 

Съвсем очевидно е, че не всичко, което ядем хората, непременно ще бъде подходящо за котки или кучета.

Ето няколко човешки напитки, които трябва да се избягват за здравословна диета:

  • Мляко – То е силно токсично за кучета и дори котки. Въпреки че котенцата и кученцата могат да пият мляко от майките си, те постепенно губят способността да усвояват преработеното мляко като възрастни. След като пият мляко, възрастните котки и кучета изпитват проблеми с храносмилането или предизвикват хранителни алергии.
  • Кофеинови напитки – Те съдържат опасни химикали и причиняват смъртоносни ефекти, включително гадене, безпокойство, треска и гърчове.
  • Алкохол – Дори малки количества могат да причинят котка или куче с тежки проблеми с нервната система и дишането.

Като алтернатива, най-добрата напитка, която трябва да предлагате на кучето си, е просто чиста, прясна вода.

Хранене със сладка или солена храна

Докато тортите, бисквитите и сладките напитки може да са вкусни за хората, не е същото с котките и кучетата.

Те не са особено опасни, но:

  • Всъщност котките имат ограничени вкусови рецептори, което означава, че не могат наистина да вкусят захар. Те обаче могат да опитат вашите сладки закуски, защото съдържанието на протеини или мазнини в тях ги привлича.
  • Кучетата, които са развили сладък зъб, могат да вкусят сладки вкусове, но това също може лесно да доведе до затлъстяване, диабет и стоматологични проблеми.

Шоколадът особено може да навреди на сърцето, бъбреците и червата на домашния любимец. По-тъмните шоколадови бонбони могат да причинят повече отравяне от другите, така че трябва да се избягват.

Точно както твърде много сол е вредно за хората, така е още по-лошо за котки и кучета. Може да причини отравяне под формата на повръщане и неврологични странични ефекти.

Даване на човешка медицина като домашно лечение

Храненето с лекарства на вашия домашен любимец изисква дори повече внимание от храненето с храна. Даването на грешни витамини например може да доведе до предозиране с минерали.

Човешки лекарства (таблетки, сиропи, инжекции), които не са предназначени да отговарят на хранителните нужди на животните и всичко, което не се препоръчва от ветеринар, не трябва да се използват за болни домашни любимци.

След диети със сурова храна

Понякога даването на котки и кучета сурово месо не причинява много вреда.

Но внезапното въвеждане на сурова храна (сурови яйца, месо, риба и кости) лесно ще наруши храносмилателната система.

Ще видите много котки и кучета, включително бездомни, които нямат проблем да ядат суров протеин. Установено е обаче, че големите количества паразити в домашните птици причиняват салмонела, Е. coli  и кожни проблеми.

Въпреки че суровото месо е много по-безопасно за кучетата, отколкото за котките, варенето или готвенето е най-добрият вариант, защото ще премахне бактериите и ще избегне хранително отравяне.

Ако обаче искате да спазвате сурова диета за вашия домашен любимец, имайте предвид хигиената и свежестта, както и различните варианти на сурово месо, които можете да обмислите.

Включване на твърде много преработена храна в диетата

Преработената в търговската мрежа храна за котки и кучета, за много собственици на домашни любимци, изглежда е най-добрият вариант за хранене.

Сухата храна е чудесна, стига да има всички подходящи съставки и да е балансирана. Проблемът е, че днес много преработени храни имат съмнителни съставки като хранителни багрила и изкуствени мазнини.

Домашни любимци, които се хранят само със суха храна, могат лесно да се дехидратират и да се отегчават от храната си. Сухата храна е с ниско съдържание на въглехидрати и води до затлъстяване и само хранене може да бъде нездравословно.

В този аспект мократа храна е по-добра, въпреки че тя също се преработва. За домашни любимци, които редовно имат запек или затлъстяване, малки количества топла мокра храна е по-здравословна и по-смилаема.

Може би също ще харесате и…

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празнаВърнете се към Магазина